Wat is de behandeling van gonorroe?

Normaal gesproken is gonorroe heel eenvoudig te behandelen. Uw verpleegkundige of arts zal u antibiotica aanraden om de infectie te behandelen. Uw arts kan u twee antibiotica voorschrijven, één als injectie en één als pil, omdat sommige gonorroe-stammen moeilijk te behandelen zijn en resistent tegen medicijnen. Er zijn situaties waarin slechts één tablet nodig is. Andere gonorroe-medicijnen worden zeven dagen gebruikt. Een arts zal de beste medicatiekuur voor u kiezen. 

Het is cruciaal dat uw seksuele partners ook een gonorroe test kopen. Zo niet, dan loopt u het risico de ziekte te verspreiden naar anderen of naar andere personen. Uw arts kan u en uw partner soms medicijnen voorschrijven.

Wat moet ik weten voordat ik een gonorroebehandeling krijg?

Ongeacht of uw symptomen eerder verdwijnen, neem al uw medicijnen zoals voorgeschreven door uw arts. Totdat u de antibiotica volledig inneemt, blijft de infectie in uw lichaam bestaan.

-Om verspreiding van de ziekte naar anderen of uw partners te voorkomen, moet u beiden een gonorroe behandeling krijgen.

-Wacht zeven dagen voordat je seks hebt. Als je maar één dosis van het medicijn nodig hebt, wacht dan een week voordat je seks hebt. Vermijd seks totdat u al uw tabletten heeft ingenomen als u zeven dagen lang medicijnen gebruikt.

-Om er zeker van te zijn dat je infectie verdwenen is, doe je na drie maanden opnieuw een SOA zelftest.

-Geef niemand anders uw medicijnen.Uw arts kan uw partner een extra dosis antibiotica voorschrijven. Zorg ervoor dat u beiden de volledige voorraad medicijnen inneemt.

-Beleg uw zorgverlener als u na het beëindigen van de behandeling nog steeds problemen ondervindt.

-Zelfs als u de behandeling afrondt en de gonorroe volledig onder controle is, is het nog steeds mogelijk om de ziekte opnieuw op te lopen. Gonorroe is een hardnekkige aandoening. Gebruik dus condooms en plan regelmatig testen.

Wat kan er gebeuren als u niet behandeld wordt?

Onbehandelde gonorroe kan zich verspreiden naar je bijbal, de buis die het sperma van je testikels vervoert, en pijn veroorzaken als je een penis hebt. Het kan je sporadisch onvruchtbaar maken.

Bovendien verhoogt gonorroe het risico om HIV, het virus dat leidt tot AIDS, op te lopen of door te geven. In zeldzame gevallen kan onbehandelde gonorroe ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder de dood, door verspreiding naar het bloed, de huid, het hart of de gewrichten.

Laatste gedachten

Gonorroe kan worden behandeld met antibiotica, maar het is belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen en behandelen om complicaties en verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Het wordt ook aanbevolen om veilig te vrijen met condooms om het risico op gonorroe te verminderen.